Tietoa hyvästä unesta

Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin:

Nukkuminen

Mitä hyötyä on vesisängyssä nukkumisesta verrattuna tavalliseen sänkyyn?
Tutkimukset osoittavat, että vesisängyn mukavuus, tuki ja lämpö nopeuttavat nukahtamista ja takaavat paremmat unet. Hyvä uni puolestaan auttaa elimistöämme toipumaan päivän rasituksista ja hyvin nukutun yön jälkeen olemme rauhallisempia ja voimme paremmin.

Vesipatjan tärkeimmät fysiologiset vaikutukset:

Mitä lääketieteellistä hyötyä vesisängyssä nukkumisesta on?
Vesisänkyä voidaan käyttää lievittämään elimistön kokemaa rasitusta monissa erilaisissa elämänvaiheissa. Jo pitkään ennen vesisängyn kaupallisia versioita, käytettiin ensimmäisiä vesipatjoja aikaansaamaan "painottomuuden tila" esim. makuuhaavojen ja palohaavojen hoidossa. Nykyisen vesisängyn pehmeys, tuki ja lämpö on koettu hyödyllisiksi mm. keskosten ja odottavien äitien hoidossa. Myös kiputiloista ja esim. niveltulehduksista kärsiville vesisängyn painottomuus voi tuoda helpotusta ja paremman unen. Lisäksi vesisänkyjä suositellaan erityisesti allergikoille ja astmaatikoille, koska vesipatjan päälliset ovat helposti pestävissä ja puhdistettavissa eikä patjan sisään pääse pölyä eikä bakteereja, toisin kuin joustinpatjassa.

Mitä haittapuolia vesisängyssä on?
Asiakkaiden mielestä vesisängyn haittapuolena voidaan pitää sitä, että se vaatii tavalliseen patjaan verrattuna hieman lisäaikaa veden täyttämiseen ja tyhjentämiseen. Useimmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että vesisängystä saataviin hyötyihin verrattuna se on melko pieni haitta.

Tulenko merisairaaksi vesisängyssä?
On erittäin epätodennäköistä tulla merisairaaksi vesisängyssä. Patjan vaimennusjärjestelmän ansiosta veden liike on hyvin kontrolloitu, jolloin kääntymisestä syntyvä liike vaimenee hyvin nopeasti. Koska vesisängyssä nukkujan jäsenet eivät puudu, niin uni on rauhallista ja kääntyilemistä ei juurikaan tapahdu nukkumisen aikana, jolloin patjan liikkeetkin ovat vähäiset.

Herääkö parini kun liikun sängyssä tai tulen myöhemmin nukkumaan?
Todennäköisesti ei. Mitä enemmän patjassa on vaimennusta, sitä pienempi liike sänkyyn tulemisesta tai kyljen kääntämisestä aiheutuu. Yleensä tällainen liike on vain miellyttävä ja rentouttava.

Voivatko eri painoiset nukkujat ottaa parivuoteen?
Kyllä. Vesisänky tukee eripainoisia nukkujia yhtä hyvin. Parivuode voidaan kuitenkin jakaa myös kahteen erilliseen vesipatjaan, jolloin molemmat nukkujat saavat haluamansa vaimennuksen ja voivat säätää myös patjojen lämpötilat erikseen.

Voiko lapsi nukkua yhdessä aikuisen kanssa?
Mitä pienempi lapsi, sen turvallisempaa hänen on nukkua omassa sängyssään, ettei aikuinen vahingossa nukkuessaan käänny lapsen päälle. Valikoimastamme löytyy vesipatjat myös vauvoille ja lapsille, jolloin perheen pienimmätkin viihtyvät rauhallisesti omissa vuoteissaan.

Hyvinvointi

Onko vesisänky hyväksi selälle?
Vesisänky antaa selällesi parhaan mahdollisen tuen. Vesisänky kannattaa kehoasi puolikelluvassa tilassa ja tämä tuki mahdollistaa sen, että selkärankasi pääsee asettumaan lepoasentoon. Tällöin välilevyt vapautuvat nikamien puristuksesta ja selän lihakset rentoutuvat. Sängyn rentouttavaa vaikutusta voidaan vielä lisätä säätämällä patjan lämpö nukkujalle miellyttäväksi.

Onko vesisängyssä vaikea kääntyä?
Vesisängyssä kääntyminen on luonnollisesti hieman vaikeampaa kuin tavallisella patjalla, mutta koska vesipatja ei paina eikä purista mitään vartalon osaa, on pintaverenkierto täysin esteetön eivätkä paikat puudu. Siksi vesipatjalla ei tarvitse kääntyillä niin usein kuin tavallisella patjalla ja sen ansiosta unesta tulee rauhallisempaa ja syvempää.

Onko vesisängystä vaikeaa päästä pois?
Pehmeällä reunuksella varustetulta vesipatjalta on yhtä helppoa nousta ylös kuin tavallisestakin sängystä. Perinteisessä kovareunaisessa vesisängyssä on omat kikkansa, joiden opettelu voi viedä hetken, mutta sen jälkeen myös niistä pääsee hyvin ylös.

Lähteekö vesisängystä kova ääni?
Vesipatjan täytön yhteydessä pyritään poistamaan patjasta kaikki ylimääräinen ilma, jolloin patjasta tulee äänetön. Joskus patjan täytön jälkeen vedestä vielä irtoaa siihen sitoutunutta ilmaa, jolloin patjasta kuuluu kurlaava ääni, mutta toistamalla ilman poisto saadaan patja taas äänettömäksi.

Miten rakasteleminen onnistuu vesisängyssä?
Tyylejä on tietenkin monia, mutta käyttäjät sanovat, että vesisänky on kahteen asiaan maailman paras paikka ja toinen niistä on nukkuminen.

Vesisänky

Minkälaisia vesisänkyjä on?
Vesisänkyjä on tarjolla 2 eri vaihtoehtoa: perinteinen kovareunainen vesisänky ja runkovesisänky. Perinteisessä vesisängyssä tarvitaan patjan tueksi aina erillinen, kovareunainen kehikko ja sänky on siksi massiivisemman näköinen. Runkovesisänky puolestaan näyttää ulkoisesti tavalliselta runkopatjalta ja runkovesisängyn pehmeän reunan ansiosta sänkyyn meneminen ja sieltä nouseminen on helpompaa.

Voinko laittaa vesipatjan nykyiseen sänkyyni?
Kyllä. Useimpiin sänkyihin on mahdollista valita pehmeäreunainen vesipatja koon mukaan.

Voiko sängyn alustaa käyttää säilytystilana?
Kyllä. Sängyn normaalin sokkelin tilalle voidaan asentaa erilaisia laatikostoja, jotka toimivat sängyn sokkelina.

Tälle sivulle on kerätty vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin vesisängyistä ja nukkumisesta niissä. Ellet löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, voit myös lähettää sähköpostia osoitteella unishop@piscina.fi