Teknistä tietoa

Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin:

Asennus

Minkä kokoinen vesisänky on?
Vesipatja on mitoitettu samoin kuin tavalliset patjat ja lisäksi patja voidaan valmistaa mittojen mukaan aina koosta 90x200 cm kokoon 200x240 cm asti.

Kuinka vesisänky asennetaan?
Useimmat vesisängyt asennetaan valmistajan tai jälleenmyyjän toimesta. Asennus kestää yleensä 1-2 tuntia. Patjan täyttäminen on asennuksen hitain vaihe ja siihen kuluva aika riippuu asunnon vedenpaineesta.

Paljonko vesisänky painaa ja kestääkö lattia?
Vesisänky painaa mallista riippuen n. 90 - 800 kg. Pehmeäreunaiset vesipatjat ovat kevyempiä kuin perinteiset vesisängyt kovilla reunoilla. Rakennusstandardien mukaan rakennetussa omakoti- tai kerrostalossa vesisängyn paino ei aiheuta minkäänlaista ongelmaa, koska vesisängyn paino jakautuu sokkelijärjestelmän ansiosta suuremmalle alalle.

Paljonko vettä laitetaan patjaan?
Vesipatjan koosta riippuen vesimäärä vaihtelee n. 250 l (80x200 cm) ja 800 litran (240x200 cm) välillä. Patjaan laitettava vesimäärä vaihtelee jonkin verran nukkujan koon mukaan, mutta yleensä vähän vettä on parempi kuin liian paljon. Patjaa kannattaa siis täyttää ensin vähemmän ja sen jälkeen kokeilla milloin patja tuntuu hyvältä. Patjan tulee kelluttaa nukkujaa, mutta nukkuja ei saa nousta patjan päälle vaan hänen tulee vajota patjaan. Patjassa on liian vähän vettä, jos nukkuja koskettaa sängyn pohjaa.

Jos sänkyyn on valittu iso parivuoteen patja, niin se tulee täyttää kevyemmän nukkujan mukaan. Kun kevyempi nukkuja vajoaa patjaan sopivasti, niin patja on hyvä myös raskaammalle nukkujalle.

Millaista vettä käytetään?
Patja täytetään tavallisella vesijohtovedellä, jonka lämpötila olisi hyvä olla n. 20 – 25°C

Pitääkö vettä vaihtaa?
Vettä ei tarvitse vaihtaa lainkaan, sillä vesisänkykemikaali säännöllisesti käytettynä estää veden bakteeritoiminnan ja pitää patjan pinnan joustavana ja kimmoisana.

Miksi käytetään vesisänkykemikaalia?
Vesisängyn hoitoaine estää levän ja bakteerien kasvun patjan sisällä sekä hoitaa samalla patjan vinyyliä sisäpuolelta. Hoitamalla patjaasi vuosittain ohjeitten mukaan sinun ei tarvitse vaihtaa vettä kuin muuton yhteydessä.

Lämmitys

Kuinka lämmitys toimii ja onko se turvallinen?
Lämmitin on matalatehoinen elementti, joka sijoitetaan pohjalevyn päälle varmuusaltaan alle. Lämmitin on täysin turvallinen käyttää. Lämmitysyksikkö on suljettu vesitiiviiseen vinyyliin ja siinä on lapsiturvallinen virtajohto sekä lämpötilan säädin.

Kytketäänkö lämmitys kesällä tai lomien ajaksi pois päältä?
Lämmitys kannattaa pitää päällä myös kesällä, sillä makuuhuoneen lämpötila on Suomessa harvoin yli 25°C. Vesisängyn lämpötila tuntuu yleensä mukavalta, kun se on ihon lämpöinen eli n. 28 – 30°C. Loman ajaksi lämmitin kannattaa myös jättää päälle kuten asunnon patteritkin, sillä pitkän loman aikana patjan lämpötila laskee ja sen lämpeneminen takaisin mukavaan tasoon saattaa kestää jopa kaksi päivää.

Mitä lämmitykselle tapahtuu sähkökatkon aikana?
Sähkökatkot eivät yleensä kestä kovin pitkään, joten yleensä niistä ei ole mitään haittaa vesisängyn toiminnalle. Patjan normaalit päälliset ja vuodevaatteet eristävät patjan niin hyvin, että patjan viileneminen on erittäin hidasta.

Miten voin säästää vesisängyn kuluttamaa sähköä?
Lämmitin toimii vain silloin, kun vesipatjan lämpötila laskee termostaatilla määritellyn tason alapuolelle ja suurimman osan lämmöstään patja luovuttaa nukkujalle ja makuuhuoneeseen. Vesisängyn sähkönkulutusta voi säädellä käyttämällä lämmittimen ajastinta pitämään patjan lämpöisenä silloin kun se on tarpeen ja käyttämällä sängyn päällä päiväpeittoa silloin kun siinä ei nukuta. Patjan ja makuuhuoneen suuri lämpötilaero myös lisää lämmitystarvetta ja silloin tulisi kiinnittää erityistä huomiota vuoteen suojaamiseen, kun sitä ei käytetä.

Muut

Voiko vesisänkyyn tulla helposti reikiä?
Vesisänkyyn on vaikeaa tehdä reikää. Jollakin todella terävällä esineellä se voi onnistua. Patjan vinyyli on laminoitu kahteen kertaan ja patja pysyy vesitiiviinä vielä, vaikka toinen kerroksista vaurioituu esim. naarmusta. Jos et siis tahallisesti yritä rikkoa patjaa, niin on epätodennäköistä, että siihen tulisi reikä.

Voiko vesisängyn korjata, jos siihen tulee reikä?
Useimmat reiät on helppo itse paikata patjan mukana tulevalla paikkasarjalla, jolloin patja on taas käyttökunnossa. Jos reikä on patjan pinnalla, niin sen voi paikata tyhjentämättä patjaa.

Onko vesisänky helppo muuttaa?
Kyllä. Vesisänky täytyy muuttoa varten tyhjentää, mutta veden tyhjentäminen on nopeaa (noin 20 - 30 min) ja helppoa sähköpumpun avulla, joita voi vuokrata hyvin varustetuista huonekalu-liikkeistä. Patjan tyhjentämisen jälkeen vesisänkyä on jopa helpompi liikutella kuin tavallisia patjoja. Tyhjä patja voidaan rullata ja kuljettaa vaikeakulkuisiinkin paikkoihin ennen täyttöä. Sängyn siirrossa kannattaa noudattaa tarkoin valmistajan ohjeita.

Mikä on vesisängyn käyttöikä?
Yleensä vesisänkyä, kuten muitakin sänkyjä käytetään n. 5 - 10 vuotta. Sängyn materiaalit voivat kestää jopa yli 20 vuotta, mutta päivittäin käytetyn sängyn pehmeät osat, kuten patja ja päälliset, ovat jo yleensä 10 vuoden jälkeen niin kuluneet, että ne on syytä hygieniasyistäkin uusia.

Voiko patjan vaimennusta muuttaa myöhemmin?
Ei. Patjan vaimennusaste päätetään tilauksen yhteydessä. Siksi onkin tärkeää kokeilla erilaisia vaimennuksia jo myymälässä, että huomaa, mikä sopii itselle parhaiten. Suosituimmat vaimennusasteet ovat 75% - 95%.

Tälle sivulle on kerätty vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin vesisänkyjen tekniikasta.

Ellet löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, voit myös lähettää sähköpostia osoitteella unishop@piscina.fi.

Vesisängyn rakenne

Vesisängyn rakenne